Nye EU-regler kræver 3D secure når du betaler online

Læsetid ca. 6 minutter

Nye EU-regler kræver 3D secure når du betaler online

Den 11. januar 2021 trådte der nye EU-regler i kraft, som kræver at alle betalinger online skal være 3D secure. Dette betyder bl.a. at du ikke kan gennemføre en betaling, hvis du har et ældre betalingskort og du bruger nemID eller MitID sammen med pap-kortet. Disse nye EU-regler er lavet for at passe bedre på forbrugerne og for at øge sikkerheden og skabe mere tryghed.

Dette betyder at en automatisk betaling som tidligere ville være gået igennem på dit kort, nu vil blive afvist, hvis dit kort ikke overholder de skrappere nye EU krav. For at kunne gennemføre en betaling, vil du fremover blive mødt af en 2-faktor-godkendelsesprocess som enten kræver login med NemID eller MitID med nøgle app, eller ved at modtage en SMS fra Nets, som du skal skrive i forbindelse med dit køb. Er din kort ikke sat op tilknyttet dit telefonnummer, vil du have muligheden for at oprette dit telefonnummer i Nets så det bliver tilknyttet dit kort. Først derefter vil du kunne modtage en SMS-kode.

Har du ikke allerede downloadet NemID appen eller MitID appen, vil det være en god ide at gøre med det samme, da pap-kortet, med de nye EU-regler, bliver udfaset og i mange henseender ikke komme til at virke som du er vandt til. NemID- eller MitID appen kræver en smartphone, f.eks. en iPhone eller Android og tager en time at sætte op. Søg i din app butik efter "NemID nøgleapp" og hent appen. Den er gratis at hente og bruge.

Hvad betyder det for mig?

Alle betalingskort har en udløbsdato og der bliver automatisk sendt et nyt kort til dig af banken, når det kommer tæt på udløbsdatoen. Alle nye kort er klar til at blive sat op med 3D secure, og hvis banken kender dit telefonnummer vil du højst sandsynligt allerede være sat op til at modtage en SMS-kode med 2-faktur-godkendelse. Hvis du har en smartphone som kan downloade og installere NemID nøgle appen behøver du heller ikke at være bekymret for dine online køb. Er du i tvivl om dit kort er kompatibelt, kan du altid kontakte din bank, som kan hjælpe dig med evt. at sende dig et nyt kort.

Hvad er 3D-secure?

De nye EU-regler kræver at alle online betalinger går igennem en godkendelsesprocedure som bedre sikrer at købet online er foretaget af kortholderen. Dette gøres bl.a. via 3D secure.

Slut med pap kortet

Det er ikke længere muligt at bekræfte et køb med NemID eller MitID hvis man bruger pap-kortet. Selvom du vil blive mødt af den velkendte NemID skærm, hvor du kan indtaste din nøglekode, så vil din betaling blive afvist, fordi den ikke længere er en gyldig bekræftelsesmetode til et køb online. Hvis du ikke har en smartphone som kan downloade NemID appen, så skal du have tilknyttet dit telefonnummer til dit kort. Det kan du enten gøre ved at kontakte din bank, hvis ikke de allerede har gjort det for dig, eller ved at gøre det igennem Nets, i forbindelse med et køb.

Betaling med Apple Pay

Hvis du betaler via mobilen og har tilknyttet Apple Pay til dit kort, behøver du ikke at logge ind med NemID eller MitID når du køber online, da Apple Pay automatisk er 3D-secure og dermed kommer udenom 2-trins-godkendelsen.

Sådan tilføjer du 3D-secure til dit kort med SMS kode

Hvis du ikke har mulighed for at hente NemID appen, skal du have sat dit kort op til at modtage en SMS kode når du handler online. Hvis du følger denne guide, så vil du hurtigt være klar til at købe online igen.


 1. Gå til følgende hjemmeside: https://enroll.3dsecure.no/nets-nemid-enroller/EnrollSite
 2. Klik på næste og skriv dit kortnummer og klik bekræft
 3. Log ind med NemID eller MitID
 4. Vælg et kodeord og indtast dit telefonnummer og klik bekræft
 5. Du vil nu få tilsendt en SMS-kode på din telefon som du skal indtaste. Klik bekræft
 6. Log ind med NemID igen
 7. Du har nu tilknyttet dit telefon nummer dit kort


Når du har tilknyttet et telefonnummer til dit kort, vil du fremover kunne handle online med 3D secure uden brug af NemID appen. Du vil dog stadig være nødt til at logge ind med NemID. Husk at skrive det kodeord du valgte i forbindelse med tilknytning af dit telefonnummer til dit kort ned, i tilfælde af at du skifter telefon og får et nyt telefonnummer.

Fakta om de nye EU regler

 • Alle online butikker og websites som håndterer online betaling skal pr. 1. januar 2021 kunne håndtere 2-faktor godkendelse i forbindelse med et køb

 • For at gennemføre et køb, skal du enten godkende NemID app'en eller via en SMS kode

 • Hvis beløbet du køber for er under 225 kr, bliver du ikke nødvendigvis nødt til at bekræfte dit køb med 2-faktor godkendelse. Der kan dog være stikprøver, som gør at du vil blive mødt af den alligevel.

 • Dit køb kan blive annulleret eller ikke gå igennem, hvis dit kort ikke er sat korrekt op, eller du ikke kan gennemføre godkendelsesprocessen.

 • Hvis din bank ikke har tilknyttet dit telefonnummer, skal du selv ind og tilknyttet det, ellers kan du ikke modtage en SMS-kode.

 • De nye regler er lavet for at passe på dig som forbruger, så dit kort ikke kan misbruges af andre, som evt. har fået fat i dine kort oplysninger.

 • Reglerne gælder ikke kun for Danmark, men for alle lande som er medlem af EU.

 • Hvis du har NemID appen installeret og bruger den i forvejen, er du allerede sat op til at kunne gennemføre betalinger online.


De nye EU regler er lavet for at passe på dig

Selvom det måske kan være irriterende at du bliver mødt af et ekstra step, når du handler online og skal gennemføre en betaling, så er de nye EU regler lavet for at passe på dig som forbruger. Det vil fremover ikke være muligt for online kriminelle at lokke kort oplysninger ud af folk på nettet eller via telefonen og derefter bruge disse oplysninger til at købe dyre varer eller tjenester online. Der er mange eksempler på hvordan et kredit kort kan blive misbrugt og de nye regler vil give mange mennesker ro i maven.

Sebastian Bach
Sebastian Bach

Skribent

Forbindelsen forsvandt

Der ser ud til at internettet forsvandt. Tjek din forbindelse.