Bliv gladere ved at være mere empatisk

Læsetid ca. 5 minutter

Bliv gladere ved at være mere empatisk

Det kan overraske mange at det at være empatisk over for andre, kan have en positiv effekt for os selv. Vi tænker tit på empati, som det at gøre noget godt for andre, man er empatisk overfor en anden og dermed gør man noget for nogen. F.eks. kan du være empatisk ved at give en hjemløs person nogle penge og du gør det måske for at denne person kan få det bedre i en svær situation, men det viser sig faktisk at det at have medfølelse overfor andre er en af de vigtigste måder hvorpå vi kan få det bedre med os selv på. Mennesker som viser meget empati, har det med at være gladere, mindre stressede og er generelt mindre deprimerede. De har lettere ved at finde nye venner og socialiserer sig nemmere med andre mennesker. Samtidig har de også lettere ved at holde fast i relationer med andre vigtige personer i deres liv, såsom en ægtefælle eller et langt og godt venskab.

Hvordan bliver jeg mere empatisk?

For at hjælpe sig selv med at blive mere empatisk kan man stille sig selv den udfordring, at gøre noget godt for andre i situationer, hvor man selv har det lidt svært. Studier har vist at man ved at hjælpe andre i en svær situation, gør at man føler en form for bedrift ved at have hjulpet et andet menneske, og dermed får det bedre mig sig selv, og ofte bliver den svære situation man selv står i, mere overskuelig at overkomme. Hvis man kan gøre noget godt for et andet menneske, er det også lettere at bekæmpe sine egne problemer.

Når vi ikke hjælper andre eller får dem omkring os til at få det bedre, eller når vi ikke tager kontakt til vores venner eller lægger mærke til hvis en kollega går rundt med nogle problemer, eller hvis vi ikke hjælper en fremmed som har brug for vores hjælp, gør os mindre empatiske. Vi kan alle have en dårlig dag og bare fordi man ikke hjælper en fremmed i nød, betyder det ikke at man ikke er et empatisk menneske. Det er dog vigtigt at reflektere over sådanne situationer og vurdere om du ville kunne hjælpe i en lignende situation skulle den opstå igen. Du vil få det godt med dig selv, ved at hjælpe andre.

Mennesker er meget påvirket af hvad der sker i vores omverden. Hvis der i en længere periode primært er negative og dårlige nyheder i de medier vi søger til, såsom krig, pandemier og udsigt til global opvarmning, er vi mennesker mindre tilbøjelige til at vise empati overfor vores medmennesker. Det bliver til en negativ spiral som vi som individer bliver nødt til at bryde. Ved at vise empati og ved hjælpe andre uden nogen forventning om at det skal blive gengældt, gør vi noget godt for andre, som måske vil få personen vi gør noget godt for, til at vise den samme form for empati overfor et andet menneske.

I de sidste 30 år har man kunne måle at mennesker globalt viser mindre empati end tidligere. Der kan være mange årsager til denne nedadgående kurve, men kurven viser også at empati hos mennesker ikke er en konstant, og kurver som kan gå ned, kan også komme op igen og det kræver kun at man selv er motiveret for at ændre på sig selv. Kig indad og se dig selv i øjnene i spejlet. Er du det empatiske mennesker du ønsker at være? Vil du kunne få det bedre med dig selv, ved at være mere empatisk overfor andre? Hvis du kan få det bedre med dig selv og blive gladere og mindre stresset, ved at være mere empatisk, er det kun en win-win.

Empati er en evne man har og der er mange ting man kan gøre for at dyrke empatien i os selv og overfor andre. Prøv at dyrke din egen empati ved at lytte til andre, hjælpe en fremmed eller spørge ind til dine kollegaer. Ved at have andre i fokus, får du det bedre med dig selv og du vil samtidig opdage at andre vil synes bedre om dig, fordi du er empatisk.

Et møde med en fremmed

Når man skal på en første date, kommer du til at være overfor en person du aldrig har mødt før og her vil det virkelig gavne dig, at du har øvet dig i at blive et mere empatisk menneske. Det smukke ved at have fokus på at blive mere empatisk, er, at der aldrig er nogen mållinje du skal krydse, man kan altid blive mere empatisk og du kan altid forbedre dig selv. Og det er en god ting, for det at have et konkret mål betyder også at, hvis du "kommer i mål" er du mindre motiveret til at fortsætte. Nogle kommer med det råd der lyder "vær den bedste version af dig selv" når man skal på date og møde nye mennesker, men hvorfor ikke arbejde på at forbedre den person man er og så være sig selv?Tags:
første date
,
empati
,
dating
Sebastian Bach
Sebastian Bach

Skribent

Forbindelsen forsvandt

Der ser ud til at internettet forsvandt. Tjek din forbindelse.