Ensomhed som single

Læsetid ca. 6 minutter

Ensomhed som single

Selvom det kan være utrolig befriende at være single og alene, kan det også til tider være meget ensomt. Sociale medier fylder utrolig meget i den moderne hverdag, hvor man nemt kan få kontakt til venner, familie og potentielle partnere. Men flere undersøgelser har faktisk vist at sociale medier kan forstærke følelsen af ensomhed, da den sociale forbindelse man har med omverdenen ofte bliver overfladisk. Autoriseret psykolog Jan Bentzen fra Abelhus psykologcenter forklarer lidt mere om hvad ensomhed er for en størrelse og giver et par gode råd med på vejen til hvordan du kan arbejde med din ensomhed.

Hvorfor føler du dig ensom?

Når man taler om ensomhed i forbindelse med at være single, kan mange koble følelsen af ensomhed sammen med manglen på en partner eller socialt samvær. Men det er ikke altid tilfældet. Ensomhed er en følelse der kan komme af mange forskellige grunde. Det kan være at du føler dig anderledes, har et arbejde hvor du arbejder alene med et område - men har mange kolleger, er ramt af en sygdom som gør at du føler dig alene. Ensomhed er en følelse som man kan have, selvom man har et rigt socialt liv, en partner og et velfungerende arbejdsliv. Selvom man er omgivet af mennesker, kan man stadig have en følelse af at være alene i verden og ikke have nogen at dele sine tanker med. Derfor er det vigtigt at du ser indad og finder roden til din ensomhed.

’’Du skal da bare finde en kæreste...’’

Mange fortæller, at når de fortæller venner og familie om deres ensomhed får de ofte af vide at de ’’bare skal finde en kæreste og så er det problem løst’’. Men det er ikke altid helt nok. Er din følelse af ensomhed bundet op på manglen af en kæreste, kan det selvfølelig godt afhjælpe på ensomheden. Men før du kobler al din ensomhed op på manglen af en partner, bør du tage et tjek af din hverdag og vurdere om der er andre faktorer, som kan spille ind. Er et af de ovennævnte scenarier aktuelt for din hverdag, bør du vurdere om der er nogle tiltag i din hverdag som du selv kan gøre for at mindske ensomheden. Føler du ikke at det er nogle faktorer, du selv har kontrol over, kan du afprøve nogle af de nedenstående råd.

Gode råd mod ensomhed

Fokuser på dig selv
Ensomhed kan have grobund i lav selvtillid. Brug tid på at fokusere på dig selv, og på at opbygge din selvtillid. Du er ikke mindre værd, fordi du er single og alle dine venner har en partner. Forkæl dig selv med en tur til frisøren, noget lækkert nyt tøj og sæt sig selv i fokus.

Brug tid på familie og venner
Med andre ord, brug tid på de andre værdifulde forhold i dit liv. Fortæl dine venner og familie om din ensomhed, selvom det kan være et svært emne at dele med andre. Husk på, at hvis det er et værdifuldt forhold I har, vil de gerne vide hvordan du har det og hjælpe dig med det, hvis de kan.

Vær aktiv og dyrk motion
Man siger, at motion er godt for krop og sjæl – og det passer. Kæmper du med stress eller depression, kan motion være et særdeles godt redskab. Hvorfor? Når du dyrker motion frigives der en masse endorfiner som giver dig en lykkefølelse og gør dig gladere. Det kan også hjælpe på den triste følelse, man kan få når man er ensom. Når du dyrker motion er der også mulighed for at være en del af et fællesskab, hvis du eksempelvis melder dig ind i et fitnesscenter.

Lev i nuet og tænk positiv
Fokuser på nuet og lad din fortid være fortid, du kan alligevel ikke ændre den. Selvom tanker om fremtiden kan fremtvinge mange bekymringer, så prøv at minimere disse og fokuser på nuet. Det gør, at du bedre kan nyde dit liv lige nu og her.

Har du svært ved at tage kontakt til andre mennesker?

For nogle kan det være en stor udfordring at tale med andre mennesker, for slet ikke at tale om selv at tage kontakt til andre mennesker. Der er nogle simple måder at komme omkring dette, hvor du kan øve dig i at tage kontakt til andre mennesker.

Øv dig i at tage kontakt til andre
Det første du kan gøre er, at øve dig i at tage kontakt til andre mennesker. Og hvordan gør man så det? Start ud med at sludre lidt med de mennesker du naturligt møder i hverdagen. Tal lidt med kassedamen når du handler, giv buschaufføren en bemærkning med på vejen eller lignende. Du kan også give dig selv den udfordring, at du skal udveksle nogle ord, med folk du ikke kender hver dag.

Bliv frivillig
En anden måde at komme i kontakt med andre mennesker på en naturlig måde, er at blive frivillig i en organisation, som giver mening for dig. Her kan du møde mange forskellige mennesker, som alle brænder for den samme sag for dig. Og hvem ved, måske kan du finde en ny god ven eller din fremtidige partner her.

Find en hobby hvor du møder andre mennesker
Her gælder lidt det samme, som ved frivilligt arbejde. Ved at være en del af et fællesskab, hvor I deler samme interesse, er det lettere at tage kontakt til de andre i fællesskabet. Det vil være naturligt at tale om den fælles hobby, og derved lettes presset om at finde noget at tale om.

Optag kontakten med gamle venner
Der kan være mange grunde til at et venskab løber ud i sandet. Savner du en gammel ven og det gode venskab I havde, så optag kontakten igen. Send en simpel besked til din ven og hør hvordan det går. Måske I kan aftale at drikke en kop kaffe sammen og genopfriske venskabet.

Arbejd med din ensomhed

Når man arbejder med ensomhed med en psykologisk vinkel, vil man starte med at finde roden til ensomheden og arbejde ud fra dette med hjælp af forskellige værktøjer. Bunder din ensomhed i mangel på en partner, kan ovenstående råd hjælpe dig med at komme ud og møde nye mennesker, og forhåbentlig din fremtidige partner.Tags:
ensomhed
,
single
Sebastian Bach
Sebastian Bach

Skribent

Forbindelsen forsvandt

Der ser ud til at internettet forsvandt. Tjek din forbindelse.