Hvordan starter en god samtale?

Læsetid ca. 6 minutter

Hvordan starter en god samtale?

Gæsteartikel fra FindEnKæreste.dk, der blandt andet hjælper danskerne med at navigere rundt i det store udbud af dating sider.

Den gode samtale udgør fundamentet for langt de fleste gode parforhold. Når man skal finde en partner, er det nemlig vigtigt, at man snakker godt sammen.

Dels er man bare mest veltilpas, når man befinder sig sammen med mennesker, man går godt i spænd med socialt, men derudover er det også vigtigt, at man evner at sætte ord på sine frustrationer og behov via samtaler med ens partner, og den slags kan altså bare være vanskeligt, hvis man ikke føler, at man taler vildt godt sammen med et menneske.

Det er dog hamrende vigtigt at få sat ord på den slags i god tid. Ellers hober det sig op, og på et tidspunkt vil man krakelere – måske i et raseriudfald – og alle frustrationer og negative tanker vil komme ud på samme tidspunkt. Noget, der ikke er værd at stræbe efter, da det vil resultere i en rigtig modbydelig oplevelse for både en selv og ens partner.

Så fik vi vist slået fast, hvorfor den gode samtale er vigtig. Dette er dog ikke hovedfokuspunktet i dette indlæg. Dette er i stedet ‘hvordan den gode samtale starter’, og det skal vi nok nå til. Inden vi kigger på dette, vil vi dog redegøre for, hvad der – i vores øjne – er centrale byggesten for den gode samtale.

Du kan selv gøre meget, men…

Du vil selv kunne gøre en masse, der vil kunne hjælpe den gode samtale på vej, men alting er desværre ikke i din magt.
Dette skyldes blandt andet, at en samtale involverer mindst to individer, og hvis ikke din samtalepartner investerer den fornødne energi i samtalen, bliver den aldrig rigtig god. Med andre ord skal der to til tango.

Derudover er den gode samtale tæt beslægtet med ’at have god kemi’ med et andet menneske, og den slags er jo en smule abstrakt. Vi er altid bevidste om, hvorvidt kemien er der eller ej, men ingen af os ved præcist, hvordan den opstår, eller hvorfor den sommetider udebliver.

Selvom det ikke kun er op til dig, hvorvidt en samtale bliver god eller ej, så anbefaler vi dog alligevel, at du gør en aktiv indsats med henblik på, at dette skulle blive tilfældet, og heldigvis skal der faktisk ikke så meget til.

Med små tricks vil du nemlig kunne øge chancen for en spændende og udbytterig samtale ekstremt meget.

Undgå klicheer

Når man dater – særligt over tekst – forfalder mange desværre til klicheerne, når de skal stille spørgsmål.
Eksempler på klicheer kunne være: ”Hvad laver du til dagligt?”, ”Hvilke hobbyer har du?” og ”Hvad drømmer du om?”

Stiller man et kliché-spørgsmål, kan man være sikker på, at ens samtalepartner har hørt spørgsmålet mindst 100 gange før.
Derfor vil han/hun formentlig blot sætte en plade på og levere sit standardsvar. Et klichespørgsmål animerer nemlig aldrig til grublen eller eftertænksomhed, hvilket er hæmmende for samtalens kvalitet.

Og hvorfor så det?
Jo, ser du… Hvis man overvejer sine svar grundigt, tvinger man sig selv til at være til stede i samtalen, og i vores øjne er mentalt nærvær en vigtig byggesten for ’den gode samtale’.
Vores anbefaling er derfor, at du stiller spørgsmål, hvor din samtalepartner bliver tvunget til at overveje sine svar. Den slags spørgsmål befinder sig faktisk ikke milevidt fra de tidligere eksempler på klichéspørgsmål.

Hvis du har fået at vide, hvad din samtalepartner arbejder med, kan du spørge vedkommende om, hvad det bedste og værste ved arbejdet er. Ligeledes kan du spørge om motiverne for de drømme, som din samtalepartner har – måske om din samtalepartner er bevidst om en række begivenheder, der plantede frø til disse drømme i sindet, og hvorfor han/hun anser netop de begivenheder som værende så vigtige.

Ovenstående spørgsmål vil helt sikkert bringe en masse interessante informationer på bordet, som du slet ikke vil kunne lade være med at stille opfølgende spørgsmål omkring, og så nærmer vi os ’den gode samtale’. ’Den gode samtale’ forløber nemlig, uden at man tænker så meget over det.

Det er vigtigt at grine

Den gode samtale indeholder ofte en masse grin fra begge samtalepartnere. Dog kan en god samtale også sagtens være om alvorlige emner, hvor latteren ikke fylder alverden. Her vil det i stedet være forståelse og det – at betro sig – der er de centrale byggesten.
Det er dog sjældent, at man bekender sine indre sjælekvaler på de første dates, og derfor har vi i denne artikel fokus på den hyggelige og gode samtale, hvor man lærer hinanden godt at kende, mens man hygger sig.

Når det kommer til at få sin samtalepartner til at grine, er det virkelig en balancegang. Anstrenger man sig for meget for at være sjov, er man det nemlig sjældent.
Derfor anbefaler vi faktisk, at du ikke har alt for meget fokus på at få din samtalepartner til at grine, men blot at du nyder, hvis det skulle være tilfældet og ser latteren som et tegn på, at I har fin kemi.

Husk, det er en SAMtale!

Hvis en samtale skal være god, skal begge samtalepartnere byde ind. Ellers er der blot tale om en interview-situation.
For at en samtale skal blive god, er det vigtigt at man udviser interesse og stiller nogle gode spørgsmål. Det må dog aldrig kamme over og blive et slags forhør. Det er vigtigt, at man også giver sin samtalepartner tid og plads til at stille spørgsmål den anden vej.

Godt… Hvordan starter jeg så den gode samtale?

Nu har vi præsenteret en række elementer, der er afgørende for den gode samtale. Hovedspørgsmålet var dog, hvordan den gode samtale startes, for det er en vigtig disciplin at beherske på en datingside.

Her vil vi godt vende tilbage til et tidligere punkt – nemlig det, der vedrører klicheerne. På en datingside vil du være i hård konkurrence med en masse andre singler, og det er derfor ret vigtigt, at du skiller dig ud, når du tager kontakt.

Hvis du bare skriver: ”Hej – hvordan går det?” risikerer du at blive ghostet, fordi vedkommende, du henvender dig til, antager, at du er kedelig og uoriginal. Også selvom dette ikke nødvendigvis er tilfældet.

Forsøg derfor at være kreativ, når du kontakter andre. At bruge 10-20 minutter på at læse en profiltekst kan være rigtig godt givet ud, da det vil give dig mulighed for at skrive noget personligt til vedkommende, som du finder lidt interessant.

Det vil dels komme dig til gode, fordi du skiller dig ud fra mængden, men ligeledes vil du demonstrere, at du rent faktisk har brugt tid på at sætte dig ind i, hvem vedkommende er, og det kan sagtens give pluspoint.

Når samtalen først er startet, bør du ellers bare huske på, hvad vi ellers har fortalt dig om den gode samtale.

Afslutningsvis vil vi egentlig bare sige, at du ikke skal lade dig slå ud af kedelige samtaler. Kemi er en underlig størrelse, som man ikke kan tvinge frem. Nogle gange er den der, andre gange er den ikke, og det er ikke nødvendigvis din skyld, hvis en samtale er lidt kedelig.



Tags:
samtale
,
første date
,
onlinedating

Forbindelsen forsvandt

Der ser ud til at internettet forsvandt. Tjek din forbindelse.