Følgende artikel er produceret af folkene bag findenkaereste.dk, der hjælper danskerne med at finde kærligheden. Foruden findenkaereste.dk står ejerne også bag blandt andet babyhelp.dk hvor nybagte forældre kan få hjælp til alle de udfordringer, som de måtte støde på.
Et stigende antal danskere bliver ofre for identitetstyveri, og desværre går datingverdenen på ingen måde fri.
Der ses nemlig hyppige eksempler på ’fakere’, der opretter profiler i falske navne og udgiver sig for at være andre, end de er. Det er dels ubehageligt for dem, der indleder en relation med ’fakerne’, men i endnu højere grad for de mennesker, som ’fakerne’ udgiver sig for at være.
Hvad er identitetstyveri?
Helt præcist så dækker identitetstyveri over, at en person ulovligt tilegner sig en anden persons personlige oplysninger, og at disse oplysninger misbruges på en eller anden vis. De personlige oplysninger kan dække alt fra CPR-nummer og adgangskoder til sundhedsoplysninger.
Identitetstyveri kan variere en del
Med afsæt i ovenstående, konstaterer vi, at der findes identitetstyveri af forskellig karakter, og at sådanne tyverier kan variere en hel del.
Et eksempel på et identitetstyveri kunne være, at en tyv tiltvinger sig adgang til ens CPR-nummer med henblik på at optage lån eller købe på kredit i ens navn.
Et andet eksempel kunne være, at en person udgiver sig for at være en anden, end vedkommende er, på en datingside. I et sådant tilfælde vil svindleren misbruge billeder, navne og andre personlige detaljer om vedkommende, som han/hun udgiver sig for at være.
Mange vil nok – som udgangspunkt - mene, at første eksempel på identitetstyveri er det værste og mest ubehagelige, men vi gætter på, at hvis man en dag finder sig selv som offer for vores andet eksempel på identitetstyveri, så vil det uden tvivl løbe koldt ned ad ryggen på en, og tankemyldret vil være lige så levende som en myretue, der har fået selskab af en størrelse 45.
Man har jo ingen anelse om, hvordan personen, der udgiver sig for at være en selv, agerer i ens navn. Er vedkommende upassende og ubehagelig? Er vedkommende væmmelig og næsvis? Skader vedkommende ens personlige ry? Sådanne tanker vil man næppe kunne slippe, og oprydningsarbejdet kan forekomme uoverskueligt, for hvor starter man lige?
Man vil utvivlsomt gerne kontakte de mennesker, som ’fakeren’ har været i kontakt med, med henblik på at informere dem om, at de altså ikke har skrevet med den person, som de har set billeder af, men det er umiddelbart meget vanskeligt at finde ud af, hvem fakeren har skrevet med. Desværre.
Hvordan undgår man identitetstyveri?
Ovenstående viser, at der kan være ret så stor forskel på identitetstyverier, og netop derfor er det svært at komme med en entydig guide til at undgå den slags.
Da vi er en datingside, vil vi udelukkende fokusere på, hvordan du kan undgå og afsløre den form for identitetstyveri, som huserer på sådanne sider.
Desværre er det en ret stor udfordring…
Hvis en person har lyst til at oprette en datingprofil i dit navn med dine billeder, er det desværre meget svært for dig at stille noget op.
Medmindre du har taget et aktivt valg og er blevet en afskåret type, der ikke færdes på nettet, er det desværre ganske realistisk, at en potentiel ’faker’ hurtigt vil kunne finde billeder og personlige oplysninger om dig online, sådan som tingene er i dag.
Du kan prøve at Google dit navn og se, hvad der dukker op. Hvis du synes, at uindviede kan læse lidt for meget om dig på dine profiler, kan du formentlig tilpasse de fleste af dem, så de ikke er helt så offentlige som nu.
Du kan eventuelt undersøge, om platformene tillader dig at skjule dine personlige oplysninger for fremmede. På Facebook for eksempel kan man vælge, at en del af sine oplysninger udelukkende skal være tilgængelige for ens venner, så medmindre din potentielle ’faker’ er en af dine venner, vil vedkommende altså ikke kunne bruge oplysninger derfra, givet at du har valgt disse indstillinger.
Så jo, der er da heldigvis lidt forholdsregler, som du kan tage, men overordnet set kan det være svært at slette alle ens digitale spor, og det vil derfor – for langt de fleste – være svært at forebygge et online identitetstyveri.
Dog kan vi en række tricks, der måske kan hjælpe dig med afsløre, om dine personlige oplysninger bruges af andre end dig.
Genkender du alle resultater, når du Googler dit navn?
Når du Googler dit navn, vil du måske opdage, at dit navn optræder på platforme, som du aldrig har stiftet bekendtskab med.
På den måde vil dét, altså at Google dit navn, kunne bidrage til afsløre, hvorvidt en faker opererer under dit navn. Klikker du ind på søgeresultatet og dermed platformen, vil du formentlig kunne se, hvilke andre oplysninger – udover dit navn – som fakeren har stjålet fra dig.
Vær dog opmærksom på, at mange datingprofiler ikke vil være tilgængelige i Googles søgeresultater, da de befinder sig bag en slags mur, som Googles crawl-bot ikke kan komme forbi. Derfor er Google-metoden ikke 100 % sikker.
Se, hvilke sider dine billeder optræder på
Der findes en funktion på Google, der gør, at du kan se, hvilke sider et givent billede optræder på. For at gøre dette skal du højreklikke på det billede, du vil undersøge, hvor ligger, og vælge den mulighed, der hedder ’Search Google for image’, hvorefter du vil præsenteret for sider, hvor dit billede – eller billeder der minder herom – optræder. Alternativt kan du åbne en google billedsøgning og trække dit billede derind.
Denne metode kan desværre heller ikke finkæmme hele internettet af samme grund som tidligere nævnt.
Okay… Jeg har taget tyven med fingrene i kagedåsen – hvad gør jeg?
Hvis du opdager, at en skiderik benytter dit navn og dine billeder på en datingprofil, skal du ikke blot trække på skuldrene og tænke, at det var en skam.
Du skal reagere, for det er absolut ikke i orden, og det kan være potentielt skadeligt for din identitet, da du ikke har nogen anelse om, hvordan fakeren agerer under dit navn. Potentielt set kan fakeren sidde online og flirte med din chef.
Herunder følger vores to råd til, hvad du skal gøre, i tilfælde af at du finder en svinder-profil.
1) Meld tyveriet til politiet: Identitetstyveri er juridisk ulovligt, hvorfor det er en sag for politiet. De har ressourcer, som du ikke har, og vil derfor have større chancer for at finde frem til svindleren end dig.
2) Tag fat i ejerne af datingsiden: Ingen datingside-ejere er interesserede i at have fakere på deres side. Tag derfor gerne fat i ejerne bag datingsiden, hvorpå fakeren opererer, og informér dem om problemet. De vil hurtigt kunne lukke profilen ned.
3) Lad være med at gøre selvtægt. Det kan være fristende selv at oprette en falsk profil og begynde at skrive med vedkommende for at prøve at finde ud af hvem personen er eller hvad personen skriver om "dig", men husk på at dette selvfølgelig er ulovligt og at du skal lade andre tage sig af den slags.