Hvordan forholder jeg mig til min dates børn?

Læsetid ca. 8 minutter

Hvordan forholder jeg mig til min dates børn?

Følgende blogindlæg er skrevet af ejerne bag babyhelp.dk, der hjælper nybagte forældre med alt fra spørgsmål omkring babyers nattesøvn til valg af den rette ammepude.

På et tidspunkt når man en alder, hvor flere og flere potentielle partnere allerede har børn. For nogle er det et decideret krav, at en kommende partner ikke må have børn, mens andre sagtens kan acceptere det. Det er meget forskelligt, hvordan folk kan have det med den slags.

Fælles for rigtig mange er dog, at de har lidt svært ved at vurdere, hvordan de skal forholde sig til eventuelle bonusbørn. Hvis du er en af dem, der er i vildrede, er du landet det helt rette sted. Herunder beskæftiger vi os nemlig med, hvordan man kan håndtere en rolle som bonusforælder.

Første erkendelse: Det er en svær situation

Der er en grund til, at tanken om eventuelle bonusbørn er en hovedpine for rigtig mange, for det er ingenlunde let at indlede et forhold med en mand eller en kvinde, der i forvejen har børn. Uanset hvor åben man er, og hvor gode hensigter man har, vil man støde på udfordringer.

Faktum er nemlig, at det kræver rigtig stor rummelighed at involvere sig tæt med børn, der er vokset op hos andre. Der er dog forskel på mennesker, og for nogle vil det være lettere end andre.
Uanset hvad er det dog vigtigt at erkende over for sig selv, at den opgave, man påtager sig, ikke er let. Det kan man nemlig godt komme til at bilde sig selv ind, når forelskelsen blænder en.

Alderen på bonusbarnet spiller en stor rolle for typen af udfordringer


De udfordringer, som man møder, hænger meget sammen med alderen på bonusbarnet. Hvis din nye kærestes barn er helt lille, vil de relationsmæssige udfordringer i begyndelsen sandsynligvis ikke være så store.
Hvis du kommer til at se barnet ofte og agerer som en god forældreskikkelse, vil barnet med stor sandsynlighed knytte sig til dig uden problemer.

Det er muligt, at der nogle år senere vil lure udfordringer, når barnet erkender, at du ikke er dets biologiske forælder, men den tid, den sorg.

Hvis bonusbarnet derimod er i alderen 4-15 år, vil de relationsmæssige udfordringer være markant større. Særligt hvis barnets forældre har været sammen i løbet af barnets første 4 år, hvor forældretilknytningen for et barn i høj grad udvikles.

I 2-4-årsalderen prøver et barn rigtig mange grænser af. I disse år vil barnet nemlig opleve en stor selvstændighedstrang, og derfor er det særligt i disse år, at barnet lærer, hvordan spillereglerne er i en given familie. Er der meget løse rammer, eller sættes der strenge regler for alverdens ting?

Det er muligt, at bonusbarnet i disse år er blevet vænnet til en kultur, som du ikke ønsker at repræsentere. Det bliver dog en meget stor udfordring for dig at overbevise bonusbarnet om, at din måde at gøre tingene på er den rette, og du skal derfor ikke forvente at få implementeret dine værdier i hjemmet og barnets mindset fra dag et.

Barnets alder har altså stor betydning for, hvordan man skal håndtere det at være bonusforælder. Ligeledes har bonusbarnets alder stor betydning for, hvilke udfordringstyper man møder. Hvis barnet er yderst lille, vil udfordringen primært bestå i at agere forælder for en nyfødt.

Dette er en kæmpestor udfordring i sig selv, og for nogle vil det tilmed være en udfordring at gå all-in og elske barnet, som var det ens eget. I hvert fald i begyndelsen. Heldigvis kommer den slags for det meste med tiden, i takt med at barnet også udvikler kærlighed til bonusforælderen. Det er nemlig meget svært ikke at elske tilbage, når man bliver elsket af et barn.

Er barnet derimod større, kan en stor udfordring være at ændre på hjemmets kodeks. Hvis barnet har været vant til, at tingene bliver gjort på en bestemt måde, er det meget svært at få barnet til at acceptere, at tingene nu gøres på en anden måde.

Tålmodighed er en dyd

Hvis du ender i et forhold, hvor bonusbarnet skal lære samt acceptere et nyt kodeks på hjemmefronten, er det vigtigt, at du er tålmodig. Der vil uden tvivl komme kontroverser, og her er det vigtigt, at du håndterer disse modent og kærligt.

Du skal huske på, at situationen for bonusbarnet også er ekstremt svær. Barnet ønsker formentlig at se sin mor og far lykkelige sammen, og nu kommer du ind fra højre og ødelægger dette scenarium.

Med tiden vil langt de fleste bonusbørn og -forældre forlige sig med hinanden, og bonusbørnene vil med tiden lære og acceptere det nye kodeks i hjemmet, men det er altså ikke noget, der sker i løbet af en enkelt nat. Det tager tid. Derfor er tålmodighed en dyd.
Du skal forvente modstand og besvær, og du skal bestræbe dig på at håndtere kontroverserne så modent og sympatisk som muligt. Selvom det kan være fristende at hidse sig op og råbe af det uretfærdige bonusbarn, vil en sådan adfærd ikke bringe noget godt med sig. At råbe og skrige af barnet vil bare øge distancen mellem jer to.

Nogle bonusbørn vil have en forudindtaget negativ holdning til en bonusforælder, grundet de ser vedkommende som en konkurrent til deres far/mor. Derfor har man sommetider som bonusforælder rigtig meget at bevise.

Man skal bevise, at der er en grund til, at barnets mor/far har forelsket sig i en – og det har vedkommende jo, fordi man er selvfølgelig er skide sød. Sørg derfor for at være det over for bonusbarnet også. Også selvom bonusbarnet giver dig alle tænkelige grunde til at lade være.

Fornem bonusbarnets behov og forsøg at efterkom disse

At få et bonusbarn vil altid være en kompleks situation, og det værste er, at der ikke findes én rigtig måde at håndtere udfordringer som bonusforælder på, da udfordringerne kan variere meget fra situation til situation.

Måske træder du ind i en familie, hvor barnet har behov for, at du er tæt på og agere forælder på lige fod med de biologiske af slagsen. Overvej, om du er i stand til det?

Det kan også sagtens være, at du ender i en familie, hvor barnet hverken har lyst til eller behov for at du kommer tæt på. I givet fald må du og barnet forsøge at leve tæt uden at være tætte.

Et par tips til bonusforældre

Hvis du vælger at give kærligheden chancen og acceptere rollen som bonusforælder, kommer der herunder en række tips til at håndtere denne rolle.

  • Vær rummelig over for barnet. Det kan sagtens være, at du ikke kan forstå barnets følelser eller reaktioner, men husk på, at du er den voksne, og at situationen ej heller er let for barnet. Barnet er dog mere i sin ret til at agere umodent og som et barn, end du er

  • Vær tålmodig. Lad barnet se dig an og undlad at forcere noget. Tag små skridt mod hinanden

  • Tag barnet alvorligt. Lyt opmærksomt, når barnet taler om sine følelser og hjælp det så godt, som du kan

  • Pres aldrig barnet til noget, som det ikke har lyst. Selvom du gerne vil udfylde rollen som forælder, nytter det ikke noget at insistere på dette. Barnet skal åbne døren for dig, før du kan træde ind i dets verden, og det vil formentlig tage lidt tid

  • I begyndelsen bør du ikke rette eller opdrage på barnet. Det må du få din kæreste til. Du risikerer bare at skabe større distance, hvis du kommer ind og vil bestemme det hele. Tal igennem din kæreste i stedet

  • Tal aldrig dårligt om barnets far eller mor. Selvom barnet måske har en idiotisk fraværende far, så er det ikke din opgave at nævne det. Barnet vil formentlig nære et stort kærlighedsforhold til sin far, og du vil derfor såre barnet rigtig meget ved at tale dårligt om ham.


Husk på, at det hele sagtens kan blive rigtig godt

At blive bonusforælder involverer store udfordringer. Det er der ingen tvivl om. Indtil videre har vi nok givet dig indtrykket af, at det, at blive bonusforælder, kun er forbundet med dårlige ting, men sådan er det faktisk ikke.

Der ses mange eksempler på, at der udvikles ekstremt stærke relationer mellem bonusbarn og -forælder. Nogle gange bliver relationen faktisk så stærk, at både barnet og den voksne elsker hinanden, som var de genetisk forbundne.
At få et bonusbarn kan være ekstremt berigende og givende. Så selvom der lurer en del udfordringer rundt om hjørnet, opfordrer vi dig til at give forholdet en chance. Måske ender det med, at du ikke blot elsker din kommende kæreste, men også vedkommendes barn/børn.Tags:
Bonusbørn
,
børn
,
date
Sebastian Bach
Sebastian Bach

Skribent

Forbindelsen forsvandt

Der ser ud til at internettet forsvandt. Tjek din forbindelse.