Hvad er en date?

Læsetid ca. 7 minutter

Hvad er en date?

Når to mennesker har aftalt at mødes, som regel i en romantisk sammenhæng, kalder man det en date. Ordet date udtales ˈdεjdə og stammer fra amerikansk engelsk og betyder direkte oversat til dansk "dato". Sætningen "det er en date" opfattes som at man har valgt en dato for hvornår man skal mødes. Men en date kan have mange betydninger. De mest almindelige er en date man skal på. Man har aftalt at mødes og skal på en date. En date kan også referere til den person man skal på endate med. Min date er blevet forsinket. En date kan også være en løs betegnelse for et kærestelignende forhold til en person, man endnu ikke har taget "snakken" med om man er kærester eller ej.

Andre betegnelser for en date kan være, en flirt, et stævnemøde, et møde, en man vil gøre kur på, en forelskelse, en man har noget kørende med, en kommende kæreste, en blind date - og den vender vi lige tilbage til senere i artiklen.

I disse moderne tider hvor vi har computere og smartphones finder de fleste mennesker en at tage på en date med på en datingside på nettet.

Når man skal forberede sig på at tage på en date, for det skal man, så er det en god ide at have styr på hvad ens eget formål med daten er. Du skal have gjort op med dig selv, hvad du forventer af dig selv og hvad du forventer af din date, og måske kan det også være en god ide at forventningsafstemme med hinanden på forhånd, så du ikke tager på en date med den forventning om at finde hende eller ham du skal giftes med, hvor din date måske bare har valgt at tage på en date med dig for at sondere terrænet.

Vigtigst af alt, så er en date et afgrænset tidsrum du og din date har sat af til at mødes og lære hinanden at kende. Det er det som er hele formålet med en date. At mødes. At lære hinanden at kende. Hvis du ikke har været på så mange dates, kan det være en god ide for dig at forberede dig på nogle spørgsmål du kan stille under en date. På den måde kan du undgå den pinlige tavshed der kan opstå under en date, hvis ingen af jer har noget at sige. Hvis denne tavshed opstår for tit, vil en date ofte i sidste ende med at den ene siger "... når man det var hyggeligt at lære dig at kende" og så er jeres date pludselig slut og svær at redde.

Så ved at forberede dig på en date, vil du opleve at du vil have flere successfulde dates. I de fleste tilfælde, har du haft en eller anden form for interaktion eller kommunikation med den du skal på en date med, så du har allerede noget at basere din forberedelse på. Husk at have fokus på at du skal lære personen at kende, men en date skal samtidig heller ikke være et interview. Den du er på endate med ved hurtigt få en oplevelse af at blive udspurgt, hvis du bare møder op til jeres date, med en lang liste af spørgsmål du har forberedt hjemmefra, som du skal have svar på, så du kan lære din date at kende.

Hvis dette er din tilgang - stop. Husk på at når du spørger om noget, så stil åbne spørgsmål, som I vil kunne starte en samtale ud fra. Så i stedet for at stille ja-nej spørgsmål som, læser du bøger: ja... Så spørg i stedet. Har du læst nogle gode bøger for nylig? Og så kan I snakke lidt om den bog, du kender måske forfatteren eller har selv læst noget i samme genre, som vil kunne være interessant for jer at snakke om.

Hvad er en blind date?

Selvom ordet måske indikerer det, så betyder blind date ikke dating for blinde eller dating med bind for øjnene. En blind date er en date du tager på, hvor du ikke tidligere har mødt, skrevet eller ringet sammen med personen. Du ved allerhøjest hvad din date hedder, en alder og måske hvad personen laver til daglig, alt efter hvordan jeres blind date er arrangeret. For at man kan komme på en blind date, så skal nogle andre have matcher jer op. Det kan enten være en ven eller kollega, som kender jer begge to og som synes at I ville passe godt sammen. Men det kan også være et dating bureau, som har en brugerbase, hvor man kan blive registreret og besvare en masse matchspørgsmål som så i sidste ende kan matche en op med en vildt fremmed. Kærlighed mellem to mennesker kan opstå baseret på mange parametre. Nogle gange virker det og andre gange virker det slet ikke. Det handler i høj grad om kemien mellem hinanden, så man skal bestemt ikke lade sig slå ud, hvis man ikke bliver forelsket efter bare en date.

At finde den eneste ene kan tage lang tid, men er det værd

Det kan tage lang tid at finde den eneste ene og som tidligere nævnt, så kommer det også an på ens egne forventninger til en date. Hvis man har været på over hundrede dates og stadig synes der er lang vej til at finde den rigtige, så kan det være at man skal begynde at kigge indad. Hvorfor har dem du har været på en date med ikke været gode nok for dig? Hvad skulle have været anderledes? Uanset hvad det er, så er der i Danmark over 1.000.000 singler, og ud af dem er der ca. 700.000 som aktivt søger efter en kæreste, og ca. 500.000 af dem søger aktivt via en profil på en datingside, så der skulle nok være en derude som er den helt rigtige for dig.

En date er en aftale, hvor to mennesker mødes for at lære hinanden bedre at kende og eventuelt udvikle et romantisk forhold. Der er mange forskellige måder at have en date på, alt efter hvilken type forhold man søger og hvilke interesser man har.

En date kan være et formelt møde, hvor man går ud og spiser på en restaurant eller ser en film. Det kan også være en mere afslappet sammenkomst, hvor man tager en tur i parken eller laver en aktivitet sammen. Det vigtigste er, at man får mulighed for at lære hinanden bedre at kende og se, om der er kemi og interesse for at fortsætte forholdet.

Der er mange ting, man kan overveje, når man planlægger en date. Det kan være nyttigt at tænke over, hvad man vil opnå med daten, og hvad man gerne vil have ud af det. Det kan også være en god idé at vælge en aktivitet eller et sted, der passer til begge parters interesser og præferencer. Det er vigtigt at huske, at en date ikke behøver at være perfekt, men at det handler om at have det sjovt og lære hinanden bedre at kende.

En date kan være en spændende og nervepirrende oplevelse, men det er også en god mulighed for at møde nye mennesker og se, om der er kemi og interesse for et fremtidigt forhold.

30 date forslag

Her til sidst har vi lavet en liste med forslag til hvad man kan lave på en date:


 • Spis på en god restaurant
 • Gå en tur i en smuk park eller skov
 • Tag på kunstmuseum eller udstilling
 • Se en film eller teaterforestilling
 • Tag på øl- eller vinsmagning
 • Gå en tur langs en strand eller sø
 • Tag på mini golf eller bowling
 • Gå på en byvandring og kig på arkitektur
 • Besøg en mindre ø
 • Tag på en kajak- eller kanotur
 • Besøg et historisk sted
 • Gå på en koncert eller musikfestival
 • Besøg et observatorium om natten
 • Gå på et food market
 • Besøg et klatrecenter
 • Gå på en comedie club og se stand-up
 • Tag på en cykeltur
 • Gå på en bar eller en club med livemusik
 • Gå på en cocktailbar eller speakeasy
 • Tag på en kokkekursus eller madlavningsklasse
 • Tag på kanalrundfart eller en anden guidet tur
 • Tag på en kunstworkshop eller tegneklasse
 • Lav noget kreativt sammen som et maleri eller keramik
 • Tag til en sportsbegivenhed, såsom en landskamp
 • Lav en sjov aktivitet sammen som at tage til et escape room
 • Tag i svømmehallen sammen
 • Tag på en dagstur til Malmø
 • Løb en tur sammen
 • Lav en picnic sammen og vælg et specielt sted at spise
 • Tag i zoologisk have eller et akvarium


Kilder
dr.dk
Danmarks statistik

Sebastian Bach
Sebastian Bach

Skribent

Forbindelsen forsvandt

Der ser ud til at internettet forsvandt. Tjek din forbindelse.